Kedi

Kedi ve Köpeklerde Çip

 

Kedi ve köpeklere çip takmak zorunlu kılınmış bir gelişmedir. Kedi ve köpeklerin daha kolay bulunabilmeleri ve sahipleri ile daha kolay iletişime geçmek adına çip taktırmak zorunlu hale getirilmiştir. Oldukça küçük boyutlarda olan çip, aynı zamanda kimlik numarası ile kullanılmaktadır. Her evcil hayvan için özel 1 kimlik numarası oluşturulmakta ve bu numara cihaza kaydedilmektedir. Kedi ve köpeklerde çip uygulaması zorunlu olan uygulamalar arasında bulunur ve yaptırılmadığı takdirde cezai işlem başlatılması mümkün kılınmıştır.

Tüm evcil hayvan sahiplerinin kedi ve köpeklerine mikroçip takılması gerekmektedir. Ancak birçok hayvan sahibi kedi ve köpeklerine çip taktırmayı reddetmedir. Tehlikeli olmadığı belirtilmesine karşın yine de çip taktırmayı uygun görmeyen hayvanseverler de bulunmaktadır. Bazı kişiler evcil dostlarının kaybolmaması ya da kaybolduğunda daha kolay bulunabilmesi için çip taktırmayı kabul etmektedir. Evcil hayvan mikroçipi olarak da isimlendirilir.

Evcil Hayvan Mikroçipi Ne Anlama Gelir?

Evcil hayvan mikroçipi hayvanların daha kolay bulunabilmeleri ve zarar görmelerini engelleme gibi hedefler doğrultusunda hayata geçirilmiştir. Yurtdışında bulunan farklı ülkelerde evcil hayvan mikroçip uygulaması bulunmaktadır. Türkiye’de yeni uygulanmaya başlanan bu sistem, belirli bir süre içerisinde yaptırılmak zorundadır. Bakanlık tarafından verilen süre içerisinde evcil hayvan mikroçip uygulaması yaptırılmadığı takdirde cezai yaptırım ile karşılaşılabilmektedir.

Evcil hayvan mikroçip, tüm kedi ve köpekler için yaptırılması zorunludur. Sahiplenilen ya da ne yazık ki satın alınan tüm evcil hayvanlar mikro çip ile güvence altına alınabilecektir. Bu uygulamadan muaf olan bazı köpekler ve kediler bulunmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından sahiplenilen ve görevler için özel eğitimden geçen evcil hayvanlar mikroçip uygulamasından muaftır.

Evcil Hayvanlara Çip Takmak Zorunlu Mu?

Evcil hayvanlara çip zorunluluğu bulunmaktadır. Evcil hayvanlara çip takmak zorunlu olup çift takılmadığı takdirde hayvan sahiplerine ceza uygulanabilecektir. Bu ceza ile karşılaşmamak adına birçok hayvan sahibi evcil dostlarına çip taktırmayı kabul etmektedir. Bunun için veterinere gitmeleri ve çip sürecini başlatmaları gerekir.

Evcil hayvanlara çip taktırılmadığı zaman hem maddi olarak ceza alınabilmekte hem de seyahat gibi haklar kısıtlanabilmektedir. Bu sebep ile de evcil hayvana mikroçip taktırır olması ve evcil hayvana verilen kimlik numarası ile sahibinin kimlik numarasının eşleştirilmesi gerekmektedir. İşlemi yaptırmayan kişiler, cezai yaptırıma maruz kalacaklardır.

en guzel kedi

Kedi ve Köpeklere Neden Çip Takılması Gerekiyor?

Evcil hayvan mikroçipi takılma nedeni köpek ve kedilerin kayboldukları takdirde daha rahat bulunmaları ve sahiplerine daha kısa sürede ulaşılmasının sağlanmasıdır. Kedi ve köpeklere çip takılmasının sebepleri ve hedefleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kaybolan kedi ve köpeklerin daha kolay bulunabilmesi.
  • Özellikle cinslerinden dolayı maddi sebepler ile kaçırılan kedi ve köpeklerin daha kolay bulunabilmesi.
  • Sokağa bırakılmaları hâlinde, kedi ve köpeklerin daha kolay bulunabilmesi.
  • Kedi ve / veya köpeğini sokağa bırakan hayvan sahibine cezai işlem başlatılabilmesi.
  • Evcil hayvanın ya da hayvanların kaçırılması durumunda kaçıran kişinin bulunabilmesi ve cezai yaptırım uygulanabilmesi.
  • Kaybolan kaçırılan ya da sokağa bırakılan köpeklerin sahiplerinin ve yaşadıkları adresin daha kolay bulunabilmesi.

Evcil hayvan mikroçipinin kullanılma nedenleri arasındadır. Evcil hayvan mikroçipi için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan gerekçelendirme bu şekildedir.

Kedi ve Köpeklere Çip Taktırılmazsa Cezası Var Mı?

Evcil hayvan mikroçip cezası bulunmakta olup belirli bir süreyi kapsamaktadır. 2022 yılının 31 Aralık tarihine kadar kedi ve köpeklere mikroçip taktırılmadığı takdirde hayvan sahiplerine 10 bin Türk lirasına kadar cezai yaptırım uygulanması hedeflenmektedir. Aynı zamanda özellikle yurt dışına çıkış için gereken kimlik gibi belgelerin yanı sıra çip de zorunlu tutulmuştur.

Bu sebep ile de 31 Aralık 2022 tarihinden sonra kedi ve / veya köpeği ile yurt dışına seyahat edecek olan kişilerin mutlaka mikroçip uygulamasını yaptırmış olması gerekir. Aksi takdirde yurt dışına çıkış için izin verilmeyecektir. Hem para cezası hem de bu seyahat kısıtlaması bir cezai yaptırım olarak düşünülebilir.

Evcil Hayvan Mikroçipi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Evcil hayvan mikroçipiyle ilgili bilgiler özellikle uygulamayı henüz yaptırmamış olan kedi ve köpek sahipleri için önem taşımaktadır. Veterinerler tarafından yapılan bilinçlendirme ve farkındalık çalışmaları olmasına karşın her bölgede durum aynı değildir. Evcil hayvan mikroçipi ile ilgili bilinmesi gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kimlik Numarası: Evcil hayvan mikro çipinin içerisinde kimlik numarası bulunur. Bu kimlik numarası evcil hayvan ile entegre edilir ve kimlik numarası aracılığı ile evcil hayvan bulunabilir. Bu kimlik numarası evcil hayvana özeldir ve başka bir hayvana verilemez. Kimlik numarası üzerinde 15 hane bulunur ve bu 15 hanelik numara ile kedi ve köpeklerin tüm bilgileri eşitlenir.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı: Tüm süreç Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülmekte ve mikro çip uygulaması yine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından talep edilmektedir. Çip takıldıktan sonra veteriner tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı ile iletişim kurulur ve çip takıldığına dair bilgiler bakanlığa aktarılır.
  • Küçük Boyut: Adından da anlaşılacağı üzere mikro çip oldukça küçük boyutlara sahiptir. Benzetme için kullanılan pirinç tanesi kadar boyutu bulunmaktadır. Evcil hayvanları rahatsız etmemek üzerine tasarlanmış ve boyutlandırılmıştır. Mikro çip olmasından dolayı da boyutu oldukça küçüktür.
  • Deri Altına Yerleştirme: Kedi ve köpeklere takılması gereken mikro çip kemiklerin altına yerleştirilir. Genellikle kürek kemiği kullanılmakta olup kürek kemiğinin altında bulunan deriye enjekte edilir. Enjekte edilen mikro çip, kedi ve köpekler ile yaşamaya ve vücutlarının bir parçası olmaya başlar. Evcil hayvan mikroçipi güvenli koşullar baz alınarak uygulanır.

Yeni Doğan Kedi ve Köpeklere Çip Takılır Mı?

Yeni doğan evcil hayvanlara çip taktırmak mümkündür. Sahiplenilmiş her kedi ve köpek için çip taktırılması gerekmektedir. Yeni doğdukları ya da yaşlı olmaları fark etmeksizin tüm kedi ve köpeklere çip takılması zorunlu tutulmuştur. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sistemi aracılığı ile yürütülen süreçte yeni doğan kedi ve köpeklere çip taktırılması aynı şekilde zorunludur.

Kedi ve Köpeklere Mikroçip Nerede Takılır?

Evcil hayvan mikroçipinin takıldığı yer veterinerlerdir. Veteriner kliniklerinde evcil hayvanları mikro çipi takılma uygulaması yapılabilmektedir.

İstanbul Bahçelievler ilçesinde bulunan Şirinvet Veteriner Kliniği mikroçip hizmeti veren köklü ve kaliteli veteriner klinikleri arasındadır.

Veteriner klinikleri dışında bakanlık tarafından belirlenen yerler bulunmasına karşın uzmanlar tarafından veteriner kliniklerinde evcil hayvan mikroçip takılma uygulamasının yaptırılması önerilir. Bazı barınaklarda mikroçip takılması yapılabilmektedir. Ancak bu durum yeterli olmadığı için her klinikte ya da her barınakta mikroçip uygulamasıyla karşılaşılmaz.

Kedi ve Köpeklere Takılan Çip Bir İzleme Cihazı Mı?

Evcil hayvan mikroçipi hayvanı izler mi sorusu sık sık merak edilmektedir. Evcil hayvan mikroçipinin içerisinde GPS özelliği bulunan bir çiptir. GPS ve çip aynı maddeler değildir ancak birlikte rahatlıkla kullanılabilmektedirler. Bu sebep ile de kedi ve köpeklere takılan çip, hayvanları takip etmekte ve nerede olduklarını bulmayı kolaylaştırmaktadır. Ancak evcil hayvanı bulan herkes, sahibinin iletişim bilgilerine ve adresine ulaşamamaktadır. Bu doğrultuda evcil hayvan mikroçipi içerisindeki iletişim bilgilerine sadece barınak ya da veterinerler ulaşabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir