kedi hirlamasi 1

Kediler Neden Hırlar?

Kediler de tıpkı insanlar gibi kendilerine özgü sağlık problemlerine veya alışkanlıklara sahip olabilir. Her kedinin sadece fiziksel özellikleri değil aynı zamanda karakterleri de oldukça farklıdır.

Kedilerin hırlaması veya nefes alırken hışırtılı ses çıkarması birden fazla etmene bağlı olabilir. Kimi zaman endişe edilmesi gereken herhangi bir sağlık problemi olmasa da bazı durumlarda bu konu ile ilgili veterinerinizle görüşmeniz gerekebilir.

Kediler Uyurken Neden Hırlar?

Kedilerin uyurken horlamaya benzer sesler çıkarması çoğu zaman normaldir. Gün içerisinde yorulmuş olan bir kedinin horlayarak uyuması sağlıklı olarak kabul edilir. Tıpkı insanlar gibi kediler de yoruldukları zaman hırlayarak veya daha fazla ses çıkararak uyuyabilirler.

Kedinizin uyuma pozisyonu da bu durum üzerinde etkilidir. Eğer rahatsız bir pozisyonda uyuyakalmış ise horlaması gayet normal kabul edilir. Bu durumdan rahatsız oluyorsanız kedinizin duruşunu düzeltmeniz yeterli olacaktır.

kedi hirlamasi 2

Bazı durumlarda uyurken görülen hırlamalar rüyalardan kaynaklı da olabilmektedir. Kediler de tıpkı insanlarda olduğu gibi sıkça rüya gören canlılardır. Rüyalarında ne gördükleri ile ilgili araştırmalar henüz kesin sonuçlara ulaşmamış olsa da kedinizin rüya sırasında bacaklarını hareket ettirdiğini, hırladığını veya farklı sesler çıkardığını görmek normaldir.

Eğer hırlamalar kedinizi uykusundan devamlı olarak uyandırıyorsa veya sürekli olarak kesintisiz her gece devam ediyorsa solunum yolu problemlerine karşı veteriner kontrolünden geçirmeniz tavsiye edilmektedir.

Kediler Nefes Alırken Neden Hırlar?

Gün içerisinde kediniz evde koşarken veya oyun oynarken hırıltılı nefes aldığına rastlamak gayet doğal ve normal kabul edilir. Kediniz çok heyecanlıyken veya yorgun hissettiğinde nefes alışverişinde değişim görülebilir. Özellikle küçük burunlu kedi cinslerinde bu duruma çok daha sık rastlanmaktadır.

Kedinizin nefes alırken hırlaması kimi zaman stres kaynaklı da olabilir. Bir şeylerden korkması veya heyecanlanması durumunda hırlayarak bu durumu belli edebilir. Bu tarz bir durumla karşılaşıldığında kedinizin zarar görmemesi için mutlaka stres unsuru belirlenmeli ve kedinizden uzaklaştırılmalıdır.

kedi hirlamasi 3

Bazı kedi cinslerinin yapıları gereği hava sıcaklığına daha fazla hassasiyet gösterdiği unutulmamalı. Eğer bu tarz bir cins kedi besliyorsanız havanın sıcak olması kedinizin hırlamasına veya ağzından nefes almasına neden olabilir.

Eğer herhangi bir gerekçe bulamıyorsanız kedinizi veteriner kontrolünden geçirmeniz gerekebilir. Kimi zaman solunum yolu hastalıkları nedeniyle kedilerin hırladığı görülmektedir. Bu hastalıklar erken teşhis ve tedavi ile kedinize zarar vermeden engellenebilir.

Kedinin Hırlaması Normal Mi?

Kedilerin hırlaması çoğu zaman endişe edilmesi gereken bir durumdan kaynaklanmaz. Çevresel koşullar ve kedinizin gün içerisinde yaptığı aktiviteler hırlamaya neden olabilir. Genellikle herhangi bir sağlık problemi ile karşılaşılmayacağı için herhangi bir konuda endişe etmenize gerek bulunmamakta. Ancak, istikrarlı olarak devam eden hırlamalarda veterinere başvurmanız önerilmektedir.

Nefes Alırken Hırlayan Kediye Ne Yapmak Gerekli?

kedi hirlamasi 4

Kedinizin hırlamasının neden kaynaklandığını tespit etmek yapmanız gereken ilk şey olacaktır. Çevresel faktörlerden kaynaklanıyorsa bunları ortadan kaldırarak kedinizin hırlamasını kolayca kesebilirsiniz.

İlk olarak kedinizin stres altında olup olmadığını anlamanız gereklidir. Bunun için etrafta onu korkutan oyuncakların, nesnelerin bulunup bulunmadığını tespit etmelisiniz. Kimi zaman kediler belli başlı nesnelerden korkarak strese girebilir. Yine aynı şekilde diğer kediler dostunuzu strese sokabilir.

Kedilerin üreme döneminde daha çok hırladığını görmek gayet normal bir durumdur. Kısırlaştırarak hırlamaları azaltabilir ve kedinizin üreme dönemini daha sağlıklı şekilde geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Çevresel şartlar dışında kedinizin sağlık problemleri veya herhangi bir ağrı sebebiyle hırlaması da mümkündür. Veteriner kontrolünden geçirdiğinizde bu durumla ilgili atılacak adımları tespit edebilir ve uzman görüşü alarak kedinizin sağlıklı bir hayat sürmesini sağlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir