kedi dogum 1

Kedilerin Doğum Süresi – Yeni Doğmuş Kedi Bakımı

Kedinizin doğumu yaklaşıyorsa paniğe kapılmanıza gerek yok. Kedilerin doğum süresi ve yeni doğmuş kedi bakımı bilgileri. Kediler çoğu zaman insanlardan herhangi bir destek almadan kolay bir şekilde doğumlarını gerçekleştirebiliyor. Ancak, her ne kadar kediler kendi başlarının çaresine bakabiliyor olsa da bu sürecin nasıl işlediğini bilmek işinizi kolaylaştırabilir.

Kedilerde Doğum Nasıl Gerçekleşir?

Kedilerde hamileliğin son iki haftasında gereken hazırlıkların yapıldığından emin olmak gerekir. Bu süreçte kedilerin sessizliğe ve mümkün olduğu kadar konfora ihtiyacı bulunur. Son iki haftada anne kediyi mümkün olduğu kadar sakin ve hareketsiz bırakmak gereklidir.

Eğer mümkünse doğumun veteriner gözetiminde yapılması çok önemli. Eğer bu mümkün değilse, kedinizin doğumuna doğru veterinerinizin telefonunu hazır tutmanızda fayda var. Böylece herhangi bir komplikasyon gelişmesi durumunda gerekli desteği alabilirsiniz.

Kedilerde doğum üç aşamada gerçekleşir.

Kediler Kaç Ayda Doğum Yapar? Aşamaları

kedi dogum 3

Aşama 1

İlk aşamada kedinin uterusunda kasılmalar başlar. Bu kasılmaları tespit etmek oldukça zordur.

Doğumun yaklaşması ile birlikte kediniz hareketlenmeye başlayacaktır. Etrafta bir şey arıyor gibi hareket edebilir, daha fazla miyavlayabilir. Yine aynı şekilde içgüdüsel olarak birkaç defa kumuna giderek tekrar geri dönebilir.

Kediniz birinci aşamada hazırladığınız doğum yatağından ayrılarak başka bir yere gidebilir. Bu gibi durumlarda kedinizin tercih ettiği yerde doğum yapmasını sağlamanız strese girmesini engelleyecektir.

Aşama 2

Doğumun ikinci aşamasında kedinizi uzaktan gözlemlemeniz tavsiye edilir. Doğuma mümkün olduğu kadar müdahale etmemek gerekmektedir.

kedi dogum 2

Anne kedi doğum için kendi kendine gereken her şeyi yapacaktır. İnsan müdahalesinin olmaması yavrular ile sağlıklı bir bağ kurulması için tercih edilir. Bazı kediler anne karnından önce kafaları gelecek şekilde çıkarken bazılarında  ayaklar gelebilir.

Yavruların doğumu arasında ortalama 30 ile 45 dakikalık boşluklar bulunur. Bazen bu süre bir saate kadar çıkabilmektedir.

Eğer kedinizin acil bir yardıma ihtiyacı yoksa, kanaması bulunmuyorsa veya yavruları temizlemeden atlamıyorsa herhangi bir insan müdahalesine ihtiyaç duyulmaz.

Aşama 3

kedilerde dogum olayi 4

Kedilerin doğumundan sonra anne karnından plasentalar çıkar. Her kedi ardından bir plasenta çıkacaktır. Doğan kedi sayısı ile plasenta sayısının eşit olduğuna emin olmanız gereklidir.

Anneler kimi zaman plasentaları yiyebilir. Bazı durumlarda iki kedi bir plasentayı paylaşabilmektedir. Bu duruma dikkat ederek plasenta sayısını takip etmeniz anne kedinin sağlığı için büyük öneme sahiptir.

Eğer plasentalarda eksik olduğunu düşünüyorsanız acil bir şekilde veterinerinize haber vermeniz gerekir. Anne karnında kalmış olan plasentalar mutlaka alınmalıdır. Aksi takdirde kedinizin hayati tehlikeye girmesi mümkündür.

Kedilerde Doğum Süresi

kediler ishal 1
My cat at home.

Kedilerde doğum çok değişken sürelerde gerçekleşebilir. Ortalama olarak en az iki saatlik bir doğum süresi bulunur. Bu süre 24 saate kadar çıkabilir.

Eğer kedinizin sağlığını tehdit eden herhangi bir belirti yoksa ve müdahaleye ihtiyaç duymuyorsa doğumu hızlandırmaya çalışmak oldukça yanlış bir hareket olacaktır. Sürecin doğal şekilde gelişmesini beklemek anne ve yavru kedilerin sağlığı için gereklidir.

Çoğu zaman kedi doğumları 2 ile 5 saat arasında tamamlanmaktadır.

Doğum Sonrası Ne Yapmak Gerekli? – Yeni Doğmuş Kedi Bakımı

kediler ishal 2

Yavru kediler doğduktan sonra anne kedinin yavrularını temizlemesi ve onları tanıması için biraz zaman verilmesi önerilir. Yavruları doğumdan sonra hemen elinize almak hem onları hem de anneyi strese sokabilir. Yine aynı şekilde, anne kediyi doğumdan sonra bir süre yalnız bırakmak ve dinlenmesini sağlamak isteyebilirsiniz.

Yavru kediler bir saat içerisinde annelerini emmeye başlar. Eğer kediler emmeyi başaramazsa elinize alarak yaklaştırmanız tavsiye edilmektedir.

Anne kediler bazen yavrularından bir veya birkaç tanesini dışlayabilir. Eğer yavruları beslemiyor veya temizlemiyorsa veterineriniz ile acil bir şekilde görüşmeniz ve yavruları yapay kedi mamaları ile beslemeniz gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir