kediler neden yemek yemez

Kedim Yemek Yemiyor

Kedilerde iştah kapanması ve yemek yememe durumu pek çok etmene bağlı olabilir. Kimi zaman kedinizin hayatını tehdit edebilecek hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilen bu durumla ilgili belirtileri mutlaka iyi takip etmeniz ve gerektiği noktada veterinerden destek almanız gerekmektedir.

Kedilerde İştah Kapanmasının Nedenleri

kediler neden yemek yemez

Kedinizin her zamankinden daha az iştahlı olması veya hiç yemek yememesi pek çok ciddi sağlık sorununun habercisi olabileceği gibi kimi zaman kedinizin ruh haliyle veya mamasındaki bir sorundan kaynaklı da olabilir. Kedim yemek yemiyor ve halsiz diye endişeleniyorsanız eğer işte bu durumun olası birkaç nedeni;

  • Solunum yolu problemleri: Kediler, kokular konusunda oldukça hassas canlılardır. Solunum yollarında oluşabilecek, kedinizin koku almasını etkileyecek bir problem iştahının kapanmasına neden olabilir. Bu durum, kanser dahil olmak üzere pek çok hastalığın belirtisi olabilir.
  • Sindirim sistemi sorunları: Kedinizin sindirimde zorlanıyor olması yemek yememesine neden olabilir. Sindirim sistemi sorunlarına sahip bir kedisi olanlar “kedim hasta yemek yemiyor”, “kedim yemek yemiyor kusuyor”gibi şikayetleri çok sık dile getirirler. Kusma, ishal veya karın ağrısı gibi belirtileri gözlemlemeniz, eğer bu durum devam ederse veterinere başvurmanız gereklidir.
  • Tüy yutma: Kediler diğer canlılardan farklı olarak kendilerini yalayarak temizler. Yalamaları sırasında yuttukları tüyleri sindiremedikleri için kusarak vücutlarından atmak zorundadır. Sindirim ile alakalı sorun yaşadıklarında veya fazla tüy yuttuklarında iştahları kapanabilir. Bu durum normal olup zamanla geçiyor olsa da mutlaka dikkatli şekilde gözleme devam edilmelidir.
  • Diş Hastalıkları: Kedinizin diş etlerinde veya dişlerinde oluşabilecek çürük, hassasiyet gibi durumlar iştahının kapanmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda, diş eti hastalıklarının teşhisinin oldukça zor olması nedeniyle veterinere başvurulmalıdır.

Kedilerde mama değişimi çoğu zaman yemek yememesine neden olabilir. Bunun önüne geçmek için yeni mama ile eski mama karıştırılarak, alıştırma süreci sonrasında tam mama değişimi gerçekleştirilmelidir. Ayrıca kediler kısırlaştırıldıktan sonra da yemek yememe gibi davranış değişiklikleri gösterebilir.

Tüm bunların dışında, sadece mama kabının bulunduğu yerden dolayı veya mamanın şeklinden kaynaklı olarak kedinizin yemek yemediği de görülebilir. Mama kabını değiştirmeniz, başka bir yere koymanız halinde iştahının yerine gelmesini sağlayabilir. Artık kedim yemek yemiyor zayıfladı, su içmiyor diye endişelenmenize gerek kalmayacaktır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir