İçeriğe hızlı erişim
Yavru kediler, anne sütünü kestikten sonra 8 haftalık olduğunda katı yiyecekler yemeye başlar. Yavru kediler, yetişkin kedilerden 3 kat daha fazla kalori ve besine ihtiyaç duyar.
Yavru kediler aslında özel ihtiyaçları olan bebek etoburlardır. Yavru kediler doğal olarak yaklaşık 8-12 haftalıkken annelerinin sütünden ayrılırlar. Genç kediler yeterince büyüdüklerinde (yaklaşık 8 haftalıkken) kendi başlarına yemek yemeye başlarlar ve aynı zamanda annelerinden emdikleri süt miktarını azaltırlar.
Yavru Kediler Neyle Beslenir?
Aşağıda yer alan bilgiler genel tavsiye niteliğindedir, ancak her bir yavru kedi bir birey olduğu için, özellikle yavru kedinizin herhangi bir özel beslenme ihtiyacı varsa veya standart bir diyete tepki gösteriyorsa, veteriner hekime danışmakta fayda vardır.
Yavru kedinizin diyetinin temeli, yaşam evrelerine ve sağlık durumuna uygun, yüksek kaliteli, dengeli, birinci sınıf kedi maması olmalıdır. Yavru kediniz büyüdükçe ıslak kedi maması beslemeye başlamak ve kuru kedi maması vermek en iyisidir.
Onu diğer yiyeceklerle tanıştırırken bile, bu onun birincil yemeği olmalıdır, çünkü çok fazla değişiklik sindirim sorunlarına neden olabilir. Yiyeceklerin tatlarını değiştirmekten çekinmeyin, ancak tutarlılığı korumak için sürekli marka değiştirmekten kaçının.
Kedilerin yalnızca mama yoluyla elde edebileceği temel bir protein olan taurin eksikliği olacağından, yavru kedinize asla köpek maması vermeyin.
Çeşitlilik sağlamak için bazı doğal yiyecekler de sunabilirsiniz. Doğal yiyecekler arasında doğranmış çiğ kuzu eti veya çiğ tavuk eti parçaları gibi taze çiğ et verilebilir.
Yavru kedilere sunulan çiğ yiyecekler her zaman taze olmalıdır. Yavru kedi 20 haftalık olana kadar çok fazla çiğ et beslemekten kaçının (et kemik üzerinde değilse, örneğin çiğ tavuk kanadı.) Bu, büyüme sırasında belirli beslenme eksikliklerinin önlenmesine yardımcı olmak için önemlidir.
Lütfen her zaman temiz taze içme suyu bulunduğundan emin olun, ancak mide bağırsak rahatsızlıklarına neden olabileceğinden süt vermeyin.
Kemik ile beslemek
Dört ila altı aylık olan yavru kedilerin kalıcı dişleri hızla ortaya çıkar ve büyür. Yaklaşık 12 haftalıkken çiğ etli kemiklerin (çiğ tavuk boyunları ve kanatları gibi) kullanılması, kalıcı dişlerinin çıktığı dönemde aktif olarak çiğnemelerini sağlar. Bu çiğneme, “diş çıkarma” sorunlarını hafifletmek için önemlidir ve ayrıca sağlıklı dişler ve diş etleri dahil olmak üzere birkaç önemli sağlık faydası sağlar.
Kemikler her zaman çiğ (pişmemiş) olmalıdır. Yavru kedinizi asla pişmiş kemiklerle beslemeyin, çünkü bunlar parçalanarak potansiyel olarak ölümcül iç hasara veya bağırsak tıkanmasına neden olabilir.
Ham kemikler aşamalı olarak tanıtılmalıdır. Kemik, yavru kedinin ağzındaki tüm kemiği sığdırmaması veya kemiği tamamen yutmaması için yeterince büyük olmalıdır. Büyük ilik kemiklerinden, büyük eklem kemiklerinden veya uzunlamasına kesilmiş kemiklerden kaçının çünkü kediler dişlerini bunlarda çatlatabilir.
Çok fazla çiğ kemik kabızlığa neden olabilir. Haftada bir çiğ kemik genellikle iyi tolere edilir.
Çiğ kemik yerken daima yavru kedinizi denetleyin.
Yavru Kediler İçin Besin Önerileri
- Omlet: Bir Pazar sabahı erimiş peynirle birlikte kendinize omlet hazırladığınızda, yavru kedinize bir kaşık verin. İyi bir besindir ve yavru kediniz buna bayılacaktır. Karabiber, tuz eklemeden öne vermeye dikkat edin.
- Tatlı ve Tuzlu Su Balığı: Pişmiş balığınızı onunla paylaşırsanız yavru kediniz mutlu olacaktır. Küçük bir parça alabalık, somon veya ton balığının her biri takdir edilecektir, ancak gerçekten, herhangi bir pişmiş balık iyidir. Daha fazlası için yalvarsa bile ona birazcık (bir çay kaşığı) bol miktarda verin.
- Pişmiş Etler: Yavru kedinize pişmiş dana eti, tavuk, hindi, kuzu eti, geyik eti veya diğer yağsız etleri vermekten çekinmeyin. Yağlı etlerden, yağlı kızarmış etlerden veya tuzlu, nitratlı veya koruyucu içerenlerden kaçının. Yavru kedinize sosisli sandviç veya sosis vermeyin çünkü bunlar sindirim sistemini bozacaktır; potansiyel olarak ishale neden oluyor. Ona biraz et verdiğinizde, küçük parçalara ayırın veya doğrayın. Bazı yavru kediler açgözlü olur ve büyük parçalara boğulabilir.
- Yeşil salata Kediler zorunlu etoburlar, yani et yemesi gereken etoburlar olmasına rağmen, yavru kedinizin diyetine bazı sebzeler eklemek lif ve bazı vitamin ve mineraller katacaktır. Birkaç brokoli veya ince doğranmış marul veya diğer salata yeşillikleri sunulabilir. Her seferinde bir tutam yeterlidir.
- Kedi Otu: Çimler genellikle buğday veya yulaf otudur, ancak bazen bir ot karışımıdır. Çimler, yavru kediniz için lif, vitamin ve mineraller sağlayabilir, ancak öncelikle yavru kedinize deneyimleyecek yeni bir şey sunarlar. Aslında, birçok kedi yavrusu çimleri sökerken yemekten daha çok eğlenir.
Diğer yiyecekler
Konserve balıklar gibi farklı balık türleri (örn. Sardalya, ton balığı ve somon) ara sıra tedavi olarak da sunulabilir (balık kılçığına dikkat edin) ancak bu tam bir diyet olmadığı için sürekli balıkla beslemekten kaçının. Haşlanmış tavuk gibi pişmiş etler de ara sıra beslenebilir. Lütfen pişmiş kemik, soğan / soğan sosu veya diğer toksik maddelerin bulunmadığından emin olun .
Az miktarda ince kesilmiş sebze maddesi sunulabilir. Kedilerin ‘zorunlu etoburlar’ olduğunu hatırlamak önemlidir, bu da diyetlerinde ete ihtiyaç duydukları anlamına gelir, bu nedenle beslenme ihtiyaçları vejetaryen diyetle karşılanamaz.
Kalsiyum tozu takviyeleri verilmemelidir (bir veteriner hekim tarafından belirtilmedikçe).
Zararlı Yiyecekler
Alkol, soğan, soğan tozu, sarımsak, çikolata, kahve veya kafein ürünleri, küflü veya bozulan yemeklerin veya kompost, avokado, ekmek hamuru kediler için çok zararlıdır. Bunlar kediler için zehirlidir.
Mayalı hamur, üzüm, kuru üzüm, kuş üzümü, fındık, meyve çekirdekleri veya ‘çekirdekler’ (örn. mango çekirdeği, kayısı çekirdeği, avokado çekirdeği), meyve tohumları, mısır koçanı, domatesler, mantarlar, pişmiş kemikler, küçük çiğ kemik parçaları, yağlı parçalar / yağlı yiyecekler, tuz ve kabaca kesilmiş sebzeler. Bu tür besinleri vermekten kaçının.
Son Olarak
Yavru kedinize bu farklı yiyeceklerden herhangi birini sunarken %10 kuralını aklınızda bulundurun. Yavru kedinizin günlük diyetine eklediğiniz hiçbir şey, toplam günlük kalorinin %10’undan fazlasını oluşturmamalıdır. %10’dan fazla artı öğün, beslenme dengesini bozabilir. Ayrıca, her seferinde bir yeni ürün sunun. Başka bir şey teklif etmeden önce ona o yemeği tatması ve tanıması için bir şans verin. Bu düşünceleri aklınızda tutarak eğlenin. Yavru kedinizin yemek keşiflerinin tadını çıkarın!